top of page
  • Writer's pictureKoskivaara-Coniel Jaana

Värejä sykkivä Luberon

Luberonin vuoristoalue sijaitsee Ranskan Vauclusen alueella. Alue rajoittuu Rhone- ja Durance-joen väliin. Luberon on jaettu kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Nämä alueet erottaa matala vehreä vuoristo. Luberonista kohti Rhonen aluetta kohoaa Mont Ventoux 1449 metriä merenpinnasta ja on näin alueen korkein kohta. Mont Ventoux huippu on pyöräilijöiden suosima kohde. Osa paikallista viiniä on saanut nimensä vuoren mukaa. Suurin osa Luberonin alueesta on luonnonsuojelualuetta. Useimmat kylä sijaitsevat kukkuloiden laella. Alue on suosittu vuoristoretkikohde patikointireitteineen, mutta se on myös valtavan suosittu pyöräilijöiden keskuudessa.


Luberonin neljä pääväriä ovat vihreä, violetti, oranssi ja tumman punainen. Nämä värit jakautuvat sävyihin. Vihreää edustaa oliivipuiden lehtien pehmeä sävy. Runsaiden tammi ja mänty metsien syvät vihreät sävyt täydentävät vuoriston kauneutta. Keväisin viinitarhojen uudet versot tuovat mukanaan raikasta vaalean vihreää, joka tummentuu kesää kohden.

Violetti ja sen sinertäviä sävyjä voit ihastella Luberonin alueella kesäkuun lopulla. Laventelitarhat ovat silloin täydessä loistossa. Violetin eri sävyt ovat suosittuja talojen ikkunaluukuissa. Suurin osa laventelipelloista sijaitsevat Luberonin ylätasangoilla. Aito laventeli vaatii kasvupaikakseen noin 500 metrin korkeuden merenpinnasta. Lavendin nimellä tuotettua laventelia kasvaa yleisemmin ja sen tuotanto menee hajusteeksi kemialliseen teollisuuteen.

Oranssi väri taittuu keltaiseen ja tummaan oranssiin. Luonnossa esiintyvä rauta oksiidia sisältävä maa-aines on ainulaatuinen koko maailmassa. Maa-ainesta on kerätty ja jalostettu jo pitkään. Vaella Provencen Coloradossa tai vieraile viehättävässä Roussillonin kylässä.

Punainen sävy syvenee kesän loppua kohden. Alkukesästä kirsikat kypsyvät punaisen eri sävyissä. Loppukesästä syyskuun puolelle viinitarhat kantavat syvän punaisen sävyjä.8 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page